Băuturi răcoritoare

Nume general: Băuturi răcoritoare

Nume locale: în categoria băuturilor răcoritoare tradiţionale utilizate de locuitorii Republicii Moldova intră: apa, laptele, compotul, sucul, braga, mursa.

Apa este folosită cu scopuri de purificare în obiceiurile de la naşterea, căsătoria şi înmormântarea omului, în cele  calendaristice şi de construcţie. În satele din codrii centrali oaspeţii sunt întâmpinaţi cu miere şi apă. Un rol deosebit în alimentaţie îl are apa plată şi apa gazată pură, îmbuteliate industrial şi  procurate  din reţeaua comercială.

Crescători de animale, moldovenii au folosit şi folosesc produsele lactate ca băutură răcoritoare (laptele dulce, chişleagul, laptele acru, laptele covăsit etc.) pregătite de gospodinele cât şi băuturile răcoritoare din lapte procurate (chefirul, biochefirul, laptele acru etc.). Astăzi industria alimentară propune o varietate largă de produse lactate lichide ca băuturi răcoritoare.

Ca băutură răcoritoare folosită de către moldoveni sunt sucurile, compoturile. În condiţii casnice şi pe cale industrială sunt pregătite sucuri din pomuşoare, fructe, struguri sau asortate cu suc de roşii, morcov. Industria alimentară pune în vânzare o mare varietate de astfel de sucuri.

Majoritatea familiilor de la ţară şi o bună parte a celor din oraşe pregătesc toamna compoturi din vişine, prune, caise, mere, struguri, piersici, diverse pomuşoare  pe care le consumă în timpul anului. Prisăcarii, pădurarii şi oamenii în etate din sate prepară din apă şi miere de albine mursă sau miedovic.

Locuitorii comunităţilor rurale cresc animale de lapte: vaci, oi şi capre, iar produsele lactate le consumă sau le propun în reţeaua comercială. Compoturile şi sucurile din diferite fructe şi pomuşoare, preparate în condiţii casnice sau procurate din comerţ, sunt o componentă alimentară  importantă pe toată durata anului.

Astăzi se consumă pe larg băuturile răcoritoare pregătite atât în condiţii casnice cât şi pe cale industrială: apa gazată, plată, sucurile, etc. în fiece zi, în cadrul sărbătorilor de familie, calendaristice şi alte manifestări oficiale etc.

5. Data inventarierii, specialistul:

5.11.2010. Valentina Iarovoi, cercetător ştiinţific la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

6. Referinţe la literatură, discografie, materiale audiovizuale, manuscrise aflate în comunitate, materiale de arhivă, diferite imagini :

Iarovoi V. Băuturi tradiţionale din Moldova// Buletin ştiinţific al MNEIN. Vol. 3(16). Chişinău, 2005.

*** Пища//Украинско-молдавские    этнокультурные взаимосвязи  в период социализма.  Киев. Наукова Думка, 1987.

*** Традиции гостеприимства – визитная карточка молдаван// Курсом развивающейся Молдовы. VII том. Москва, 2009.

Iov D. Privelişti basarabene. Ed. Naţională Gh.Mecu, 1941.

*** Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei. II Iaşi, 2002.