Lăzărel

Nume general: Lăzărel

Nume local: Lazăr, Lazăra.

Creaţie interpretată vocal, în ceată feminină de vârstă adolescentă, sau mai nou – mixtă, în cadrul obiceiului respectiv, primăvara şi consacrat renaşterii naturii.

Se întâlneşte sporadic în zona de sud a Republicii Moldova.

Ceata feminină sau mixtă de vârstă adolescentă umblă, cel mai frecvent,  în sâmbăta floriilor din casă în casă cântând şi dansând pe o melodie anume, la final primesc daruri.

Creaţia vocală este de formă strofică, versul în tipar octosilabic, la sfârşitul fiecărui rând melodic se adaugă un refren trisilabic pe cuvântul Lazăre. Sistemul ritmic este de regulă giusto-silabic, structura sonoră se axează frecvent pe tetratonic, pentatonic, hexacord.

Grupuri de fete sau mixte de vârstă adolescentină

Interpretată sporadic in comunităţile tradiţionale din zona de sud a Republicii Moldova.

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog.

6. Referinţe la literatură, discografie, materiale audiovizuale, manuscrise aflate în comunitate, materiale de arhivă, diferite imagini.

Bibliografie:

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. Cântece de muncă, Cântece de calendar / Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.6-15.

Băieşu, Nicolae. Tradiţii etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, Chişinău: Tipografia centrală, 2008.

Ghilaş, Victor. Muzica etnică. tradiţie şi valoare, Chişinău: Grafema Libris, 2007.

Folclorul obiceiurilor calendaristice / Arta muzicală din Republica Moldova. Istorie şi modernitate, Chişinău: Grafema Libris, 2009, pp121-148.

Pe drumul dorului. Caiet de folclor, alcătuitor şi responsabil Andrei Tamazlâcaru, Chişinău, Şearec-com, 2001.

Rusnac, Constantin. Cucuşor cu pană sură, Chişinău: Literatura artistică, 1988.

Vin' bădiţă, vin' diseară. Caiet de folclor. Cântece notate şi îngrijite de Andrei Tamazlâcaru, Chişinău: Grafema Libris, 2006.

Înregistrări:

Două discuri cu materiale din Arhiva de folclor a Academiei de muzică, Teatru şi Arte Plastice: Antologie de folclor muzical moldovenesc, studioul Melodia, Moscova, 1989, redactor Gleb Ciaicovschi-Mereşanu.

Materiale muzicale, înregistrate în urma investigaţiilor folclorice, ce se păstrează în arhivele instituţiilor specializate: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Ştiinţe, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Universitatea pedagogică I. Creangă, Universitatea pedagogică A. Russo, ş.a; colecţiile personale ale etnomuzicologilor.