Colindeț

1.Identificare: nume general, local, definiţie scurtă, circulaţie, similitudini transfrontaliere:

Nume general: Colindeț

Nume local: colindă de copii

Creație muzicală, de dimensiuni mici, executată vocal, în grup de copii cu ocazia sărbătorilor de iarnă Crăciunul și Anul Nou la casa fiecărui gospodar, primind daruri.

Prezentă în cadrul colindatului predominant în zona de centru și de sud a R. Moldova.

2. Caracterizare: descriere, functii, aspecte morfologice, mod de manifestare:

Colindele copiilor sânt scurte, vestesc sărbătoarea, după care în versuri pline de umor solicită gazdei daruri.

Obiceiul se desfășoară în cete de băieți, mai rar fete, sau în grupuri mixte. În același sat pot exista unul sau mai multe grupuri de vârste diferite. Acțiunea are drept scop de a aduce noroc și belșug în casa gospodarului.

Linia melodică a creațiilor este simplă, intonarea deseori premuzicală. Ritmul în sistem giusto-silabic, structura sonoră, prepentatonică, prepentacordică. Forma de strofă muzical-poetică din unul sau două rânduri melodice.

3. Descrierea comunităţii(lor), grupurilor, persoanelor sau instituţiilor purtătoare

Grupuri de copii, de vârste diferite.

Păstrate în memoria activă a generațiilor mai în vârstă, promovată în grupuri de copii din localitățile rurale din zonele de centru și de sud.

5. Data, specialistul:

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog.

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. Cântece de muncă, Cântece de calendar / Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.6-15.

Băieșu, Nicolae. Tradiții etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, Chișinău: Tipografia centrală, 2008.

Brăiloiu, Constantin. Colinde şi cântece de stea, Bucureşti:f/e, 1931

Breazul, George. Colinde / Cartea satului, nr.21, Bucureşti, 1938.

Bunea, Diana. Tipologia melodică a colindei / Pagini de muzicologie, Chișinău:f/e, 2002. pp. 60-67.

Bunea, Diana. Aspecte ale corelației giusto-silabicului cu alte sisteme ritmice în melodia colindei / Pagini de muzicologie, Chișinău:f/e, 2002. pp. 70-75.

Bunea, Diana. Rolul cezurii în arhitectonica colindei / Pagini de muzicologie, Chișinău:f/e, 2002. pp.76-79.

Bunea, Diana.  Despre corelația funcțional-semantice și structural-muzicale în contextul tratării colindei ca act de comunicare / Anuar științific: Muzică, Teatru, Arte plastice. Învățământul artistic – dimensiuni culturale,  Chișinău: Grafema Libris, 2005. pp. 210-215.