Colinde

Nume general: Colinde

Nume local: colindă de copii

Creaţie muzicală, de dimensiuni mici, executată vocal, în grup de copii cu ocazia sărbătorilor de iarnă Crăciunul şi Anul Nou la casa fiecărui gospodar, primind daruri.

Prezentă în cadrul colindatului predominant în zona de centru şi de sud a R. Moldova.

Colindele copiilor sânt scurte, vestesc sărbătoarea, după care în versuri pline de umor solicită gazdei daruri.

Obiceiul se desfăşoară în cete de băieţi, mai rar fete, sau în grupuri mixte. În acelaşi sat pot exista unul sau mai multe grupuri de vârste diferite. Acţiunea are drept scop de a aduce noroc şi belşug în casa gospodarului.

Linia melodică a creaţiilor este simplă, intonarea deseori premuzicală. Ritmul în sistem giusto-silabic, structura sonoră, prepentatonică, prepentacordică. Forma de strofă muzical-poetică din unul sau două rânduri melodice.

Grupuri de copii, de vârste diferite

Păstrate în memoria activă a generaţiilor mai în vârstă, promovată în grupuri de copii din localităţile rurale din zonele de centru şi de sud.

5.  Data inventarierii, specialistul:

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog.

Bibliografie:

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. Cântece de muncă, Cântece de calendar / Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.6-15.

Băieşu, Nicolae. Tradiţii etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, Chişinău: Tipografia centrală, 2008.

Brăiloiu, Constantin. Colinde şi cântece de stea, Bucureşti:f/e, 1931

Breazul, George. Colinde / Cartea satului, nr.21, Bucureşti, 1938.

Bunea, Diana. Tipologia melodică a colindei / Pagini de muzicologie, Chişinău:f/e, 2002. pp. 60-67.

Bunea, Diana. Aspecte ale corelaţiei giusto-silabicului cu alte sisteme ritmice în melodia colindei / Pagini de muzicologie, Chişinău:f/e, 2002. pp. 70-75.

Bunea, Diana. Rolul cezurii în arhitectonica colindei / Pagini de muzicologie, Chişinău:f/e, 2002. pp.76-79.

Bunea, Diana.  Despre corelaţia funcţional-semantice şi structural-muzicale în contextul tratării colindei ca act de comunicare / Anuar Ştiinţific: Muzică, Teatru, Arte plastice. Învăţământul artistic – dimensiuni culturale,  Chişinău: Grafema Libris, 2005. pp. 210-215.

Ciaicovschi - Mereşanu, Gleb. Lerui ler, Chişinău: Literatura artistică, 1986.

Ciaicovschi - Mereşanu, Gleb. Unele reflecţii referitoare la geneza colindei la români şi alte popoare / Tradiţii şi inovaţii în muzica secolului al XX-lea,Chişinău: Goblin, 1997. pp.127-131.

Chiseliţă, Vasile. Cu privire la cântecul popular pascal. Unele reflecţii asupra istoriei şi stadiului actual al problemei / Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei, II, Iaşi: Editura Documentis, 2002, ,p.27

Colinde din Transnistria (ediţia II, cuvânt, studiu introductiv, texte şi melodii culese şi notate de Constantin A. Ionescu), Chişinău: Ştiinţa, 1994.

Găluşcă, Tatiana, Nicola Ioan R.. Folclor român din Basarabia (ediţie îngrijită de Grigore Botezatu şi Tudor Colac), Chişinău: Ştiinţa, 1999.

Ghilaş, Victor. Muzica etnică. tradiţie şi valoare, Chişinău: Grafema Libris, 2007.

Folclorul obiceiurilor calendaristice / Arta muzicală din Republica Moldova. Istorie şi modernitate, Chişinău: Grafema Libris, 2009, pp121-148.

Mocanu, Maria.  Colinde din sudul Basarabiei, Chişinău, 2006.

Pe drumul dorului. Caiet de folclor, alcătuitor şi responsabil Andrei Tamazlâcaru, Chişinău, Şearec-com, 2001.

Rusnac, Constantin. Cucuşor cu pană sură, Chişinău: Literatura artistică, 1988.

Tamazlâcaru, Andrei. Aprindeţi luminile, Chişinău: Sirius, 2002.

Tamazlâcaru, Andrei. Cântece populare pascale, Chişinău: Cartier, 1996.

Vin' bădiţă, vin' diseară. Caiet de folclor. Cântece notate şi îngrijite de Andrei Tamazlâcaru, Chişinău: Grafema Libris, 2006.

Două discuri cu materiale din Arhiva de folclor a Academiei de muzică, Teatru şi Arte Plastice: Antologie de folclor muzical moldovenesc, studioul Melodia, Moscova, 1989, redactor Gleb Ciaicovschi-Mereşanu.

Înregistrări:

Materiale muzicale, înregistrate în urma investigaţiilor folclorice, ce se păstrează în arhivele instituţiilor specializate: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Ştiinţe, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Universitatea pedagogică I. Creangă, Universitatea pedagogică A. Russo, ş.a; colecţiile personale ale etnomuzicologilor.