Cerbul

Nume general: Cerbul

Nume local: jocul cerbului

Manifestare ritual-ceremonială cu mască zoomorfă(cerb), caracter sincretic, sintetizând muzica, dansul, poezia, arta dramatică şi executată în ceată bărbătească în ajunul Anului Nou la casa gospodarilor din colectivitate.

Se practică pe tot teritoriul Republicii Moldova, cu o frecvenţă mai pronunţată în zona de centru.

Elementul muzical constituie o melodie instrumentală de dans cu ritmul în măsură binară sau aksak(asimetric), pe care joacă masca deseori însoţită cu bătăi din palme.

Cete de flăcăi în localităţile rurale

Se întâlneşte pe tot teritoriul Republicii Moldova, cu o frecvenţă mai pronunţată în zona de centru, interpretându-se conform tradiţiei – în seara Anului Nou.

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog.

6. Referinţe la literatură, discografie, materiale audiovizuale, manuscrise aflate în comunitate, materiale de arhivă, diferite imagini :

Bibliografie:

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. Cântece de muncă, Cântece de calendar / Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.6-15.

Băieşu, Nicolae. Tradiţii etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, Chişinău: Tipografia centrală, 2008.

Brăiloiu, Constantin. Colinde şi cântece de stea, Bucureşti:f/e, 1931

Ciaicovschi - Mereşanu, Gleb. Lerui ler, Chişinău: Literatura artistică, 1986.

Ciaicovschi - Mereşanu, Gleb. Unele reflecţii referitoare la geneza colindei la români şi alte popoare / Tradiţii şi inovaţii în muzica secolului al XX-lea,Chişinău: Goblin, 1997. pp.127-131.

Colinde din Transnistria (ediţia II, cuvânt, studiu introductiv, texte şi melodii culese şi notate de Constantin A. Ionescu), Chişinău: Ştiinţa, 1994.

Găluşcă, Tatiana, Nicola Ioan R.. Folclor român din Basarabia (ediţie îngrijită de Grigore Botezatu şi Tudor Colac), Chişinău: Ştiinţa, 1999.

Ghilaş, Victor. Muzica etnică. tradiţie şi valoare, Chişinău: Grafema Libris, 2007.

Folclorul obiceiurilor calendaristice / Arta muzicală din Republica Moldova. Istorie şi modernitate, Chişinău: Grafema Libris, 2009, pp121-148.

Pe drumul dorului. Caiet de folclor, alcătuitor şi responsabil Andrei Tamazlâcaru, Chişinău, Şearec-com, 2001.

Rusnac, Constantin. Cucuşor cu pană sură, Chişinău: Literatura artistică, 1988.

Tamazlâcaru, Andrei. Aprindeţi luminile, Chişinău: Sirius, 2002.

Vin' bădiţă, vin' diseară. Caiet de folclor. Cântece notate şi îngrijite de Andrei Tamazlâcaru, Chişinău: Grafema Libris, 2006.

Două discuri cu materiale din Arhiva de folclor a Academiei de muzică, Teatru şi Arte Plastice: Antologie de folclor muzical moldovenesc, studioul Melodia, Moscova, 1989, redactor Gleb Ciaicovschi-Mereşanu.

Înregistrări:

Materiale muzicale, înregistrate în urma investigaţiilor folclorice, ce se păstrează în arhivele instituţiilor specializate: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Ştiinţe, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Universitatea pedagogică I. Creangă, Universitatea pedagogică A. Russo, ş.a.; colecţiile personale ale etnomuzicologilor.