Noutăți

Seminarul „Arta cămășii cu altiță – un patrimoniu viu al românilor”

​Pe 24 iunie curent, în contextul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Portului Popular, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost organizat Seminarul „Arta cămășii cu altiță – un patrimoniu viu al românilor”. La seminar au participat reprezentanți ai mai multor instituții de cultură și de învățământ care au în atenție costumul popular. În cadrul comunicărilor prezentate la seminar, participanții au semnalat mai multe probleme vizând modul cum este pus în valoare costumul nostru popular. În consecință, au fost elaborate recomandările de mai jos. RECOMANDĂRILE

Expoziţie notorie de ouă încondeiate – Pascala 2011

Expoziţia de ouă încondeiate – Pascala 2011, care conţine mostre de ouă încondeiate din patrimoniul vechi al muzeului şi din colecţia meşteriţei Eugenia Moldovan şi icoane vechi, „A treia zi de Paşti” va fi întregită de programul artistic al formaţiei etnofolclorice de la Liceul Teoretic “Hyperion” din Durleşti cu Ecaterina Vărzaru şi de interpreţii: Dina Vrăjmaşu, Maria Meşină, Tudor Ungureanu ş.a., care ne vor delecta cu cântece tradiţionale pascale, lirice şi de voie bună.

Inaugurarea bisericii medievale de lemn „Adormirea Maicii Domnului”

Sâmbătă, 24 septembrie 2011, pe teritoriul Muzeului Satului, aflat la „Porţile oraşului” Chişinău, sub egida Ministerului Culturii, Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, va avea loc inaugurarea primului monument ecleziastic recent restaurat – una dintre cele mai vechi şi cele mai înalte biserici de lemn din republică, salvată în acest fel de la distrugere.

Elemente ale PCI de pe teritoriul Republicii Moldova candidate pentru înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO a PCI

1. Aspecte istorice şi metodologice

Republica Moldova a ratificat Convenţia UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (în continuare PCI) la 24 martie 2006. A urmat popularizarea prevederilor acestui document prin intermediul conferinţelor, seminarelor şi trainingurilor în domeniu la care au participat reprezentanţi ai culturii, sferei academice şi universitare. Un alt obiectiv important al acestei etape ţine de constituirea sistemului de protejare a PCI la nivel naţional, prevăzut în articolele 11, 12 şi 13 ale Convenţiei. În noiembrie 2009 a fost constituită Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial, organ consultativ de specialitate pe lângă Ministerul Culturii, cu rol de coordonare a activităţilor în  domeniul protejării PCI. În comisie au fost incluşi 13 cercetători şi specialişti în domeniile PCI. În cadrul unor consultări de amploare cu instituţii ce au abilităţi în domeniu şi cu organizaţii neguvernamentale a fost elaborat proiectul de lege privind protejarea PCI. Actualmente proiectul este în proces de discuţie pentru aprobare în Parlament.

Conservarea patrimoniului cultural imaterial

Proiectul „Conservarea patrimoniului cultural imaterial”, realizat de Societatea de Etnologie (2006-2009), cu suportul financiar al Ambasadei Statelor unite ale Americii în Chişinău a avut ca scop înregistrarea audio, fotografierea şi filmarea elementelor patrimoniului cultural imaterial. În baza cercetărilor au fost editate 10 albume:

1. „Tot de drag de dumneavoastră” (cântece şi melodii învăţate de la locuitorii satelor), interpreţi Nicolae Gribincea şi Victor Botnaru.

2. „Ş-am să plec la cătănie” (folclor ostăşesc şi patriotic), Ansamblul Ostăşesc „Salvatorii”.

“A Treia Zi de Paşti” la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

La 26 aprilie 2011, ora 12.00 , “A Treia Zi de Paşti”, sărbătoarea, devenită tradiţională, de aproape un deceniu, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, este frumoasa motivaţie care adună prietenii şi colaboratorii acestei instituţii, dar şi interpreţii, şi melomanii din domeniul folclorului.

Pagini