Dezmierdări muzicalizate

Nume general: Dezmierdări muzicalizate

Nume local: Dădăcit

Dezmierdatul este o expresie artistică instinctivă a spiritului matern, adresată copilului din primele clipe de la naştere şi constituind una din  forme incipiente de comunicare a mamei cu copilul.

Are o circulaţie generală pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi spaţiul românesc.

Reprezintă formule în execuţie vocală, individuală, feminină, de structură proză melopeică, interpretarea cărora contribuie la formarea,  din primele clipe de viaţă a copilului, a capacităţii de concentrare, a reflexelor, dar şi cultivarea simţului de frumos, artistic, de cunoaştere a intonaţiilor limbajului verbal-muzical.

Deseori dezmierdatul este interpretat ca  anticipare a legănatului cu funcţie de relaxare şi pregătire pentru somn.

Execuţie feminină, predominant neveste căsătorite cu copii.

S-au păstrat până în prezent ca un procedeu încă frecvent de comunicare cu copilul.

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog

Bibliografie:

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. (Cântece de leagăn, Cântece de copii) // Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.25-26.

Blajinu, Dumitru. Antologie de folclor muzical. 1107 melodii şi cântece din Moldova istorică, Constanţa: Ex Ponto, 2002.

Ciaicovschi-Mereşanu, Gleb. Lerui ler, Chişinău: Literatura artistică, 1986.

Folclorul copiilor // Arta muzicală din Republica Moldova. Istorie şi modernitate, Chişinău: Grafema Libris, 2009, pp.99-120.

Ghilaş, Victor. Muzica etnică. tradiţie şi valoare, Chişinău: Grafema Libris, 2007.

Mironenco, Iaroslav. Şi cânt codrului cu drag, Chişinău: Literatura artistică, 1987

Pe drumul dorului. Caiet de folclor, alcătuitor şi responsabil Andrei Tamazlâcaru, Chişinău: Şearec-com, 2001.

Rusnac, Constantin. Cucuşor cu pană sură, Chişinău: Literatura artistică, 1988.

Tamazlâcaru, Andrei. Tăpuşele, tăpuşele, Chişinău: Literatura artistică, 1986.

Vin' bădiţă, vin' diseară. Caiet de folclor. Cântece notate şi îngrijite de Andrei Tamazlâcaru, Chişinău: Grafema Libris, 2006.

Tonu, Elena. Cântecul de leagăn din spaţiul folcloric al Republicii Moldova: tratare pluridimensională, Chişinău, 2010, manuscris.

Înregistrări:

Două discuri cu materiale din Arhiva de folclor a Academiei de muzică, Teatru şi Arte Plastice: Antologie de folclor muzical moldovenesc, studioul Melodia, Moscova, 1989, redactor Gleb Ciaicovschi-Mereşanu. Materiale muzicale, înregistrate în urma investigaţiilor folclorice, ce se păstrează în arhivele instituţiilor specializate: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Ştiinţe, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Universitatea pedagogică I.Creangă, Universitatea pedagogică A.Russo, ş.a; colecţiile personale ale etnomuzicologilor.