Un repertoriu pentru patrimoniul cultural imaterial

"Un popor nu trăiește numai din ceea ce moșteneste, ci din ceea ce adaugă pe fiecare zi în sufletul lui ", spunea Ovid Densușianu. Acest adevăr, al trecutului și prezentului care se adaugă neîncetat în definirea spirituală a unui popor a stat la baza editării primului repertoriu al patrimoniului cultural imaterial din România. Este vorba de volumul "Patrimoniul cultural imaterial. Repertoriu I ", editat de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național și Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și coordonat de acad. Sabina Ispas. Repertoriul este unul bilingv (română și franceză) și a fost realizat prin contribuțiile unor reputați specialiști din spațiul românesc, printre aceștia numarându-se și sibianul Ilie Moise, prof. univ. dr. al Universității "Lucian Blaga".

Demersul este unul unic în cultura noastră de până acum și reușește o complexă trecere în revistă a fenomenelor tradiționale, cu circulație dominant orală. Astfel, Repertoriul cuprinde elementele de cultură tradițională care au intrat deja, din nefericire, în memoria pasivă, elementele care fac sau ar trebui să facă subiectul etnologiei de urgență și pe cele care se adaugă în mod constant peste o cultură tradițională vie, suspusă influențelor lumii contemporane. Din punct de vedere al abordării tematice, Repertoriul marchează toate formele de artă a cuvântului și expresiile verbale tradiționale: Folclor muzical, Jocuri de copii și tineret, Sărbători, obiceiuri și ritualuri, Practici tradiționale de prevenire, combatere și vindecare a bolilor, Meșteșuguri artistice, Alimentație tradițională și Limba română. Astfel, autorii volumului nu uită niciunul din termenii care definește un element de bază al patrimoniului tradițional. Repertoriul realizează doar o trecere a lor în revistă, urmând ca studierea aprofundată să se facă prin consultarea bogatei bibliografii care completează paginile volumului.

Această atât de necesară inițiativă a trecerii în revistă a patrimoniului cultural va fi continuată cu repertoriul meșteșugurilor și tehnicilor de construcție (vol. II), cu patrimoniul intangibil al minorităților din România (vol. III) și cu un indice explicativ de cuvinte (vol. IV).