Repertoriul nupțial

Repertoriul muzical din cadrul ceremonialului nupţial, include creaţii ritual-ceremoniale şi nerituale.

Creaţii ritual - ceremoniale:

1. Marşul – melodie instrumentală

2. Schimburile/corabia / pocloanele – melodie instrumentală de ascultare în tempo lent, caracter liric.

3. Cântecul miresei/jalea miresei/ la îmbrăcatul miresei/ la pus florile/Plângi mireasă şi suspină/ La gătitul miresei - creație interpretată vocal în grup feminin cu sau fără solistă, sau instrumental, în sistem ritmic parlando-rubato, tempo lent.

4. Hora miresei - dans interpretat de fete și mireasă după iertăciunea mică (binecuvântarea miresei de către mama acesteia).

5. Oleandra - dans  al fetelor la casa miresei.

6. Datul mânii la mireasă/ împreunarea – melodie instrumentală de ascultare.

7. Cântecul mirelui/La bărbieritul mirelui – creație vocală, interpretată în grup bărbătesc sau solistic, în tempo lent, sistem ritmic parlando-rubato, cu sau fără acompaniament instrumental la îmbrăcarea și pregătirea mirelui pentru nuntă.

8. De jucat pe drum – melodii de joc, interpretată în cadrul drumurilor ceremoniale, de regulă în sistem ritmic aksak(asimetric).

9. Jocul pomului/Pomul mirelui/ Bradul -  dans bărbătesc de virtuozitate, executat solistic.

10. La schimbul colacului – melodie instrumentală de ascultate.

11.Jocul vorniceilor – dans bărbătesc de virtuozitate, în grup.

12. De trei ori în jurul mesei/În jurul mesei – dans în grup mixt.

13. Busuiocul – dans în grup mixt.

14. Zestrea/ La zestre/ De jucat zestrea – dans în grup bărbătesc, de regulă în sistem ritmic aksak(asimetric).

15. Cântecul miresei/ Iertăciunea/  Iertarea miresei/ La iertarea tinerilor/ Ia-ţi mireasă ziua bună – creație vocală în interpretare solistică sau de ansamblu,  fie feminin, fie mixt, cu sau fără acompaniament instrumental sau creație instrumentală, în sistem ritmic parlando-rubato, tempo lent.

16. Dansul miresei/ la scos dansul/ la scoaterea miresei/ Danţul – dans ritual în grup mixt.

17. Hora de după cununie – dans în grup mixt.

18. Datul mânii la mire – melodie instrumentală de ascultare cu caracter liric.

19. Cântecul soacrei – creație vocală executată solistic sau în ansamblu feminin sau mixt, cu sau fără acompaniament instrumental în caracter de dans.

20. Cântecul naşului – creație vocală, executată predominant solistic cu acompaniament instrumental în caracter de dans.

21. Vivat/. La daruri – melodie instrumentală de ascultate în ritm de dans.

22. Cântec de păhar – creație vocală, interpretată solistic sau în ansamblu, cu sau fără acompaniament instrumental, in sistem ritmic de dans sau aksak(asimetric).

23. De păhar/ la închinarea paharului/ la închinarea paharelor/ de jucat paharul – creație instrumentală de ascultare în sistem ritmic de dans sau aksak(asimetric).

24. De masă/ de ascultat la masă – creație instrumentală de ascultare, de regulă în sistem ritmic de dans.

25. Găina/ La găină/ La vânzarea găinii – creație vocală în interpretare solistică sau de ansamblu feminin, cu sau fără acompaniament instrumental, sau creație instrumentală, în sistem ritmic aksak(asimetric).

26. La închinatul colacilor/Nunul mare/Jucatul colacilor – creație instrumentală de joc.

27. Joc mare/ la scoaterea nunţii – dans mixt.

28. Când duce naşul acasă – creație instrumentală de ascultare în ritm de dans.

29. La ostropăţ/La prădănci – melodie instrumentală de joc, de regulă în sistem ritmic aksak(asimetric).

30. Zorile/La sculatul mirilor – creație instrumentală de ascultare cu caracter liric.

31. Cântecul miresei/Legătoarea miresei şi jocul soacrei/ La legatul miresei/ La îmbroboditul miresei/ La dezlegarea miresei/ la pieptănarea miresei/Peteala/ Taci, mireasă, nu mai plânge/ Hobotul/ De jalea miresei/– creație vocală, executată solistic sau de ansamblu feminin, cu sau fără acompaniament instrumental, sau creație instrumentală în sistem ritmic parlando – rubato, tempo lent.

32. Jocul petelei/Fataua – dans.

33. Jocul soacrei - dans.