Ursul

Nume general:  Ursul

Nume local: ursarii, cântecul ursului, jocul ursului

Manifestare ritual-ceremonială cu mască zoomorfă(urs), caracter sincretic,  sintetizând muzica, dansul, poezia, arta dramatică şi executată în ceată bărbătească în ajunul Anului Nou la casa gospodarilor din localitate.

Se practică pe tot teritoriul Republicii Moldova, cu o frecvenţă mai pronunţată în zona de nord.

Elementul muzical se întâlneşte sub formă de:

a) creaţie vocală cu text poetic în tipar octosilabic, caracter de dans,  ritmul predominat în măsură binară, melodie silabică, deseori însoţită cu bătăi din palme. Execuţia vocală este susţinută instrumental.

b)Creaţie instrumentală de dans, ritmul predominant în măsură binară, deseori însoţită cu bătăi din palme.

Ambele creaţii acompaniază jocul măştii.

Cete de flăcăi în localităţile rurale

Se întâlneşte pe tot teritoriul Republicii Moldova, cu o frecvenţă mai pronunţată în zona de nord, interpretându-se conform tradiţiei – în seara Anului Nou.

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog.

6. Referinţe la literatură, discografie, materiale audiovizuale, manuscrise aflate în comunitate, materiale de arhivă, diferite imagini :

Bibliografie:

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. Cântece de muncă, Cântece de calendar / Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.6-15.

Băieşu, Nicolae. Tradiţii etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, Chişinău: Tipografia centrală, 2008.

Ghilaş, Victor. Muzica etnică. tradiţie şi valoare, Chişinău: Grafema Libris, 2007.

Folclorul obiceiurilor calendaristice / Arta muzicală din Republica Moldova. Istorie şi modernitate, Chişinău: Grafema Libris, 2009, pp121-148.

Tamazlâcaru, Andrei. Aprindeţi luminile, Chişinău: Sirius, 2002.

Înregistrări:

Două discuri cu materiale din Arhiva de folclor a Academiei de muzică, Teatru şi Arte Plastice: Antologie de folclor muzical moldovenesc, studioul Melodia, Moscova, 1989, redactor Gleb Ciaicovschi-Mereşanu.

Materiale muzicale, înregistrate în urma investigaţiilor folclorice, ce se păstrează în arhivele instituţiilor specializate: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Ştiinţe, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Universitatea pedagogică I. Creangă, Universitatea pedagogică A. Russo, ş.a; colecţiile personale ale etnomuzicologilor.