Căpriţa

1. Identificare: nume general, local, definiţie scurtă, circulaţie, similitudini transfrontaliere:

Nume general:  Căpriţa

Nume local: cântecul caprei, jocul caprei

Manifestare ritual-ceremonială cu mască zoomorfă(capra), caracter sincretic,  sintetizând muzica, dansul, poezia, arta dramatică şi executată în ceată bărbătească în ajunul Anului Nou la casele gospodarilor din comunitate.

Se practică pe tot teritoriul Republicii Moldova şi în alte zone folclorice ale spaţiului românesc.

Elementul muzical se întâlneşte sub formă de:

a) creaţie vocală cu text poetic în tipar octosilabic, caracter de dans, sistem ritmic predominant aksak(asimetric), melodie silabică, deseori însoţită cu bătăi din palme şi sunarea idiofonului produs de botul măştii,  în ritmul respectiv. Execuţia vocală este susţinută instrumental.

b)Creaţie instrumentală de dans sistem ritmic predominant aksak(asimetric), deseori însoţită cu bătăi din palme şi sunarea idiofonului din lemn produs de botul măştii,  în ritmul respectiv.

Ambele creaţii susţin jocul măştii.

Cete de băieţi şi de flăcăi în localităţile rurale şi urbane.

Se întâlneşte în toată ţara, interpretându-se conform tradiţiei – în seara Anului Nou.

Svetlana Badrajan, doctor în studiul artelor, etnomuzicolog.

6. Referinţe la literatură, discografie, materiale audiovizuale, manuscrise aflate în comunitate, materiale de arhivă, diferite imagini :

Bibliografie:

Axionova, Lidia. Formele timpurii ale cântecelor populare moldoveneşti. Cântece de muncă, Cântece de calendar / Cântecul popular moldovenesc, Chişinău: Editura de Stat a Moldovei, 1958. pp.6-15.

Băieşu, Nicolae. Tradiţii etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă, Chişinău: Tipografia centrală, 2008.

Ciaicovschi - Mereşanu, Gleb. Lerui ler, Chişinău: Literatura artistică, 1986.

Găluşcă, Tatiana, Nicola Ioan R.. Folclor român din Basarabia (ediţie îngrijită de Grigore Botezatu şi Tudor Colac), Chişinău: Ştiinţa, 1999.

Ghilaş, Victor. Muzica etnică. tradiţie şi valoare, Chişinău: Grafema Libris, 2007.

Folclorul obiceiurilor calendaristice / Arta muzicală din Republica Moldova. Istorie şi modernitate, Chişinău: Grafema Libris, 2009, pp121-148.

Pe drumul dorului. Caiet de folclor, alcătuitor şi responsabil Andrei Tamazlâcaru, Chişinău, Şearec-com, 2001.

Rusnac, Constantin. Cucuşor cu pană sură, Chişinău: Literatura artistică, 1988.

Tamazlâcaru, Andrei. Aprindeţi luminile, Chişinău: Sirius, 2002.

Tamazlâcaru, Andrei. Cântece populare pascale, Chişinău: Cartier, 1996.

Vin' bădiţă, vin' diseară. Caiet de folclor. Cântece notate şi îngrijite de Andrei Tamazlâcaru, Chişinău: Grafema Libris, 2006.

Înregistrări:

Două discuri cu materiale din Arhiva de folclor a Academiei de muzică, Teatru şi Arte Plastice: Antologie de folclor muzical moldovenesc, studioul Melodia, Moscova, 1989, redactor Gleb Ciaicovschi-Mereşanu.

Materiale muzicale, înregistrate în urma investigaţiilor folclorice, ce se păstrează în arhivele instituţiilor specializate: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Ştiinţe, Centrul Naţional de Creaţie Populară, Universitatea pedagogică I. Creangă, Universitatea pedagogică A. Russo, ş.a; colecţiile personale ale etnomuzicologilor.