Mesaj de eroare

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls în _menu_load_objects() (linia 571 din /var/www/patrimoniuimaterial.md/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor în require_once() (linia 3161 din /var/www/patrimoniuimaterial.md/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor în require_once() (linia 127 din /var/www/patrimoniuimaterial.md/public_html/sites/all/modules/common/ctools/ctools.module).

"Doina" a fost inclusă pe Lista UNESCO

"Doina" a fost inclusă pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, astfel că România are în prezent încă un obiectiv în această listă, pe lângă dansul "Căluşul", se arată pe site-ul oficial al instituţiei. În total, 76 de capodopere au fost incluse pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, în urma unei reuniuni care a avut loc, săptămâna trecută, la Abu Dhabi. Printre noile opere înscrise, se mai numără tango-ul (Argentian/ Uruguay), Festivalul Ramman (India) şi sericicultura (China).

Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, încheiată la Paris, la 17 octombrie 2003. Lista numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări şi din Teritoriile Palestiniene.

"Doina" este o specie a literaturii populare, aparţinând genului liric, în care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingirile faţă de unele probleme ale vieţii, faţă de timp şi natură şi faţă de sine însuşi. "Doina" este specifică poporului român, ea exprimând sentimente variate: dor, tristeţe, iubire, înstrăinare, regret.

România mai are un singur obiectiv înscris pe Lista patrimoniului imaterial al umanităţii, respectiv "Ritualul Căluşului". Dansul românesc "Căluşul" a fost înscris pe Listă în 25 noiembrie 2005. "Căluşul" este un dans popular românesc cu un ritm sincopat şi figuri variate, jucat de flăcăi în săptămâna Rusaliilor.

Dansul căluşarilor se practică în special în sudul ţării, dar şi în Moldova. Căluşarii execută un ritual magic, care evoluează în jurul fructului de alun numit "căluş".

De Rusalii, căluşarii merg în sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobândit-o. Prin acest dans se protejează oamenii, vitele şi recoltele de forţele malefice.

Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are 73 de filiale active în diverse ţări ale lumii.

Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite.

România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Paris, 5 oct 2009

Sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/doina-a-fost-inclusa-in-patrimoniul...

Subscribe to Fluxuri Distribuţie
9999999999999999999